Over het jaarthema

Wij geloven dat het anders kan. Door minder voedsel weg te gooien, minder energie te verspillen, minder afval te veroorzaken. En vooral met veel meer bewustzijn, meer liefde en meer respect voor de natuur.

Wat gaan we doen?

Minder afval

Afval bestaan niet. heel wat afval kan je vermijden. En door te denken aan meer ecologische alternatieven ga je verspilling tegen.
Afvalvrije spelletjes, gamellen en drinkbussen in plaats van plastic flesjes en sorteren als de beste.

Ook door niet te ver-bruiken maar te ge-bruiken of her-bruiken vermijd je afval. Koop niets wat je niet nodig hebt of wat je kan lenen, herstellen of herbruiken. Een scouts in de buurt heeft vast ook wel een stootkar en die onesie maak je gewoon zelf met kleren uit de kringwinkel.

Minder voedselverspilling

Verloren of gewonnen brood? We gaan verspilling van eten tegen en geloven in gewonnen voedsel in plaats van verloren kost. Een zevengangendiner met koelkastrestjes, vettige vergadering met modder in plaats van pastasaus, miss wortelverkiezing met gekke groenten?

Minder energieverspilling

Hier brandt de lamp - niet. De groenste energie is energie die je niet verbruikt: lichten uit, waterspelltjes met regenwater, ecologisch afwassen en met de fiets in plaats van met de auto. Zorg voor een energiezuinig lokaal én kamp. Wees je bewust van wat je verbruikt en weet dat alle beetjes helpen. En 82.000 beetjes, dat is heel wat! 

Naar https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/jaarthema/het-nieuwe-jaarthema-w...